Ge dina kunder rätt råd om kulörval.

Att välja rätt kulör upplevs ibland av kunderna som rena djungeln. Men det finns några enkla tumregler för ett lyckat slutresultat. Har du koll på dem?

Tre faktorer – rummets vädersträck, dimensioner och användningsområde – är bra att hålla koll på när du väljer kulörer. Alla har stor betydelse för vad som gör sig bäst på just dina väggar.

Är det ett sovrum som ska målas och du vill få in kulör kan en dov grön eller blå passa fint eftersom de är så kallade passiva kulörer som har en lugnande inverkan på oss människor, säger Julia Lundberg, inredare på Colorama i Umeå och mångårig färgpassionista.

Dimensionerna är också viktiga, men kanske effekten viktigare ändå:
– En ljusare kulör förstorar rummet men vill du få sovrummet att kännas mysigare kan du använda dig av lite mörkare toner. Och vill du ha riktig mysfaktor i sovrummet rekommenderar jag att du sätter en kulörton i taket för att få den där riktigt ombonade känslan. Skuggspel och ljussättning blir så otroligt fint och effektfullt till ytor där man går ner i ton lite i stället för att bara måla traditionellt vitt. 

Men det är inte bara väggar och tak som får liv och ger olika effekter av färg.

För dig som vill ha ett riktigt sobert intryck kan du även måla lister och snickerier i samma kulör som väggarna, då smälter de in och blir inte lika framträdande. 

Nästa nivå på måleriet är att välja glansgrader.
Vill du ändå att listerna ska synas lite är det väldigt snyggt att leka med olika glansgrader på vägg kontra snickerier. Exempelvis måla väggarna med en helmatt väggfärg och till det använda högblanka snickerier. Endast fantasin sätter gränser, sky is the limit! säger hon och ler. Glansgrader är för övrigt en väldigt het potatis just nu i kulörvärlden, tillägger hon.

Det absolut trendigaste på väggen är helmatt färg. Skillnaden mellan en lite glansigare färg och en helmatt är väldigt stor, både för kulöråtergivelsen men även för känslan i rummet. 

En helmatt färg reflekterar inte lika mycket ljus och kulören upplevs mer stabil och ren. Det ger även ett mycket lugnare och lyxigare intryck än mer glansig färg som ofta upplevs lite plastig. Mattare färg intar också en behagligare attityd till slarvande målarnördar, tipsar hon.

En matt färg är mer förlåtande mot ojämnheter eftersom den inte reflekterar lika mycket ljus. Har du till exempel släta dörrar inomhus som kanske står i släpljus så är det mycket lättare att få till det snyggt med en lite mattare lackfärg. En blank lackfärg drar till sig mer uppmärksamhet och det blir lättare att se eventuella penseldrag eller andra ojämnheter i dörren. 

-Det finns också typiska missar som många gör, varnar Julia.

Vanligaste missen när det är dags att välja kulör är helt klart att hamna i det så kallade färgkodsträsket. Man har kanske sett en bild på Instagram från någon superfin takvåning i Stockholm som hade den där perfekta gammalrosa tonen på väggen och den som publicerat bilden har lagt till kulörkoden i bildbeskrivningen. 

Problemet är att kulörer alltid beror på omgivningarna.
– En kulör kan kännas helrätt när man ser den på en mindre yta intill en särskild stil och inredning men upplevas på ett helt annat sätt när den sätts i ett annat sammanhang. För kulörupplevelsen hamnar även rummets väderstreck i fokus då ljuset upplevs olika varmt och kallt under dygnets alla timmar och har en stor inverkan på hur kulören framstår. 

Vill du ha mer råd? Vi hjälper gärna både dig och och din kund – prata med inredningsexperten i din Coloramabutik! 

Inredningshjälp

 

Publicerad 6 nov, 2017

Övriga etiketter