Hantverksproffs + Colorama = totalrenovering av Pite havsbad

Från två till 25 anställda på tio år. Och senast på meritlistan för Arvidsjaur Bygg & Montage står en total make over av Pite havsbad. För ägarna Ulf Lidström och Per Nyman har samarbeten med andra duktiga aktörer på marknaden gjort företagets utveckling möjlig.

Hotellrum, lobbys, restauranger och inredningsdetaljer som husvagnar kluvna på mitten, rostbehandlade plåtar som väggdekor – och en igloo i Arvidsjaur. Arvidsjaur Bygg & Montage erbjuder innovativa och personliga lösningar och är involverade i allt från byggnation till markarbeten längs Norrlandskusten och även inåt landet. 

För ägarna Ulf Lidström och Per Nyman är företagets utveckling överraskande – och kul, förstås.

– Vi har så fantastiska kunder och så duktig personal. Vi har aldrig kunnat föreställa oss att det skulle bli på det här viset! När vi anställde vår första målare Robin sa vi till honom att vi hade nog bara jobb över sommaren. Nu har det gått sju år och det är mycket tack vare honom vi kunnat växa, säger Ulf, som i grunden är snickare och numera håller i gång åtta målare året runt.

– Jag älskar att vara ute på arbetsplatsen och hjälpa till med mina händer, det är där jag trivs bäst. Jag får vara med om mycket, yrket är så varierande och roligt. 

Från halv husvagn till food truck

Arvidsjaur Bygg & Montage håller bland annat på att renovera Pite havsbad inifrån och ut i ett projekt som sträcker sig till åtminstone 2020. Pite havsbad är en av norra Europas största anläggningar för turism och konferenser och även en av nordens största campingplatser med 7 000 campinggäster per natt. I vintras renoverade de hundra hotellrum här.

– Det gick åt tio hinkar spackel i varje rum så det blev säkert tusen liter – och ännu mer med konferensdelen! säger Ulf.

Nu är den äldsta hotelldelen helrenoverad, liksom samtliga korridorer och trapphus. Lobbyn har fått ett uppsving med nya golv, väggar och tak och möbler. En SMV-husvagn – det klassiska ägget – har blivit delad, uppsvetsad på en vägg och förvandlats till en food-truck som serverar texmex-mat.

Ulfs företag är numera involverat i inte mindre än sju hotellrenoveringar, bland annat Laponia hotell i Arvidsjaur, Stadshotellet i Skellefteå, Hemavans högfjällshotell och Cape East i Haparanda, en spaanläggning med bland annat världens största bastu.

Samarbeten frigör tid

Men med ett växande företag krävs en hel del kontorsarbete för Ulfs del. Ett sätt att frigöra mer tid för de roligare, mer praktiska bitarna är smarta samarbeten med andra aktörer på marknaden.

– Där har jag haft mycket hjälp av Kaj på Colorama i Piteå. Han ordnar mycket åt oss, både i form av material men han är också ett bollplank för mig. Jag har lärt mig mycket om måleri genom åren men är ju snickare i grunden.

Arvidsjaur Bygg & Montage startade i Stockholm, även då under samma namn, och de drev företaget i fem år där. Men det var när grundarna bestämde sig för att flytta hem som det verkliga lyftet kom, genom första hotelluppdraget i Arvidsjaur.

– Den här resan har vi fått göra tillsammans med våra duktiga medarbetare, våra fina kunder och leverantörer som Colorama. Jag har fått så mycket kompetens och bra hjälp av Kaj där. Han har bra grejer att jobba med, tar reda på allt jag frågar om och snabbt går det. Har man mycket att göra så gillar man att samarbeta med de som underlättar, i stället för de som gör tvärtom.

En annan fördel med att samarbeta med Colorama Piteå är tillgången på kontakter, tillägger han.

– Tidigare kände jag inte så mycket folk här i Piteå. Då var tips på hantverkare som jag kunde få hjälp av ovärderligt och de samarbetena betyder enormt mycket. Alla tillsammans har gjort allt detta möjligt.

Lösningarnas fåtöljer

Kaj Hällgren, vd på Colorama Piteå menar att butikens antracitgrå fikafåtöljer har löst många akuta behov genom åren.

– Där sitter hantverkarna och snackar över en kaffe mellan varven. Det gör att när till exempel Ulf ringer och behöver hjälp av målare eller plattsättare så kan vi ordna det. Vi har blivit ett slags nav för både material och tjänster här på Colorama.

Samarbetet med Arvidsjaur Bygg & Montage har utvecklats under cirka sex år – till glädje och nytta för båda företagen.

– Ulf ser oss som en problemlösare så att han kan koncentrera sig på sitt arbete. Och genom hans kontakter får vi hjälpa till på fler ställen och leverera varor.

Och mycket i nya Pite havsbad är från Colorama. Som tusen kvadratmeter av klinkerplattorna Colorama Kiruna. Och kaklet till hamburgeriets väggar och bardiskar. Och vinylgolv till hela aktivitetshuset Skeppet där bland annat femkamper, lekland och multisportsimulator ryms. Och saltsyra till plåtrostning som sedan fann ett hem i trapphuset. Med mera. Med mera.

– De har anlitat en arkitekt som designat hur allting ska se ut och så hittar vi rätt varor och levererar det, konstaterar Kaj.

Svettigt på slutet

Ida Åhman är hotellchef på Pite havsbad och har lett renoveringsarbetet. Det har stundtals varit hektiskt:

– Den 5 januari stämplade hantverkarna in och på midsommarafton, några minuter innan de första gästerna kom, stämplade de ut. Det var lite svettigt men det löste vi bra, konstaterar hon. 

En fördel med att anlita Colorama Piteå är att samarbetet blir lokalt, menar hon:

– Det är mycket roligare och enklare att jobba så. Kommunikationen blir effektiv. De kan snabbt komma förbi och titta, mäta och beställa. Jag behöver själv inte springa med måttstock och riskera att det blir fel mängder beställt. 

Beslutsvägarna är också korta:

– Jag bollar med inredningsarkitekten och Kaj tar fram produkter som förverkligar idéerna. Jag har skickat många sms med idéer till Kaj och så har han kommit med prover. 

Spackelrekord?

Och av allt som fått ett lyft har Ida några egna favoriter:

– Campingvagnen blev riktigt häftig liksom vår nya grill Beyond burgers, med de gröna sexkantiga kakelplattorna. Men också trapphuset, med de rostade plåtarna och kakelplattorna i baren. Gästerna har varit lite i chock i sommar – men glada! 

Men hur var det då med mängden spackel som gått åt till de hundra hotellrummen? Jo, Kaj vet:

– Hittills cirka 2 000 liter spackel, bara till Pite havsbad. Vid ett tillfälle blev behovet akut och då körde jag helt enkelt till Luleå och fyllde bilen med en hel spackelpall, 44 burkar. Då var personbilen lättstyrd, säger Kaj och ler.

Publicerad 24 sep, 2018

Övriga etiketter