Lämna taket åt proffsen – smart, säkert och lönsamt i längden

Tak som sköter sig självt och har tio års garanti. Säkert och kostnadsbesparande. Att anlita proffs för att måla och sköta tak är tryggt och smart för fastighetsägarna.

Intresset för tak växer. Colorama säljer allt mer färg till betong- och plåttak, liksom tvättmedel för tak. Christer Högberg är takexpert på leverantören Hagmans Nordic, vars svenskproducerade takbeläggningar använts sedan 1940-talet för att skydda våra hus:

Varför ska man måla sina tak?
– Ett fräscht tak höjer värdet på huset markant. Många gör det innan de ska sälja för att det lyfter hela huset. Dessutom får husägaren ett tak som ser fantastiskt ut till bråkdelen av kostnaden för ett nytt. Tegelrött, svart och grönt är vanliga kulörer. Gör du jobbet ordentligt har du ett fräscht tak i minst tio år.

Varför anlita proffs i stället för att göra arbetet själv?
– Det finns ett stort mervärde i att professionella takmålare kan erbjuda kunderna tjänsten att måla deras tak och sedan återkomma varje eller vartannat år för att lägga på moss- och algdödande medel: Det hela sköter sig självt åt husägaren. Vissa firmor har någon anställd som bara gör detta.

– En annan stor vinst för fastighetsägaren är att auktoriserade takmålare utbildade på Hagmans kan lämna tio års försäkringsgaranti på taket. Det höjer värdet på villan/fastigheten och garantin följer dessutom med fastigheten vid försäljning.

Hur viktigt är det att tvätta taket?
– Mycket viktigt ur hållbarhetssynpunkt. Om du har betongpannor så har ytskiktet försvunnit efter 15 år. Kvar är grå betong som suger åt sig vatten som fryser på vintern och gör att pannorna går sönder. Mossan gör dessutom att fukten stannar kvar på taket i stället för att torka och till slut vittrar pannorna. När det gäller plåttak har beläggningen gått ur efter ungefär lika lång tid och plåten/aluminiumet lyser igenom. Då måste man upp, göra rent och måla.

– Ett bra och kostnadsbesparande erbjudande till fastighetsägare är att låta tvätta och måla taket samtidigt som de fixar fasaden. Byggställningar är kostsamt och det är smart att passa på att göra allt på samma gång. Det blir dessutom ett fantastiskt resultat.

När anlitas proffs mest?
– När det gäller stora ytor, som till flerfamiljshus och hus på hög höjd. Säkerhetsaspekten är viktigast av allt och fastighetsägare som känner sig osäkra inför arbete på höjder bör anlita proffs.

Produkterna du behöver

  • Bli av med mossa och alger - Alg/mögelfri skyddar mot påväxt av alger, mögel och i viss mån lav och mossa. Till de flesta ytor som helt eller delvis är täckta med påväxt.
  • Tvätta taket - Tak/Fasad underhållstvätt koncentrat är ett effektivt lösningsmedelsfritt, alkaliskt rengöringsmedel som avlägsnar sotnedfall, mossa, alger och dylikt. Ger även ett skydd mot ny påväxt. Målartvätt ute koncentrat är ett effektivt rengöringsmedel som används före målning utomhus.
  • Måla på plåt - Betvätska är ett effektivt surt betningsmedel för metallytor. Används främst för förbehandling av nyare galvad plåt och för att avlägsna oxidskikt (vitrost) på metall innan målning. Kan även användas för kalk- och rostborttagning på syratåliga ytor. Högtryckstvätta och måla sedan med Aquabarr, en flexibel ytbeläggning för utomhusbruk. Det är en fogfri polymerbarriär och miljöanpassad. Du kan också måla med Aquabarr MIR, en fogfri, flexibel takbeläggning med inbyggt rostskydd för utomhusbruk.
  • Måla på betong - använd den flexibla UV-resistenta Betongtaksfärg för utomhusbruk. Den är snabbtorkande, vattenavstötande och diffusionsöppen och ger ett optimalt skydd till taken.
  • Säkerheten främst! Använd alltid säkerhetslina på tak!
Publicerad 27 jun, 2017

Övriga etiketter