Måla systematiskt med Alcro!

Att systemmålning innebär att man målar med produkter som är utformade för att passa ihop, är du förmodligen väl bekant med. Förmodligen vet du dessutom att man aldrig, aldrig ska blanda olika system utan hålla sig till ett varumärke lager efterlager. Men vilka komponenter ingår och vilket jobb gör vart och ett av dem? Ja, det tänkte vi gå igenom här.

  1. Grundolja
    Används på ändträ, panelskarvar och spikskallar för att skydda mot såväl röta som blånadssvamp och fuktupptag. Ett av de viktigaste stegen vid nymålning. Dessutom är grundoljan den enda produkten i systemet som tränger in i ändträet.

  2. Grundfärg
    Till för att skydda träet mot vatten och mögelangrepp samt gula genomslag från kvistar och tanniner. Ger god vidhäftning och en bra grund för täckfärg – även ommålningsfärg när ytan är ordentligt sliten.
  3. Täckfärg
    Till för att skydda grundfärgen. Tillför glans och kulör samtidigt som den skyddar mot vatteninträngning, smutsupptag och påväxt (ytmögel). Är fasaden målad sedan tidigare kan det räcka att måla med täckfärg.

Ibland behövs alla komponenter ovan, ibland bara en eller två. Allting bestäms nämligen av skicket på din fasad. Här är några grundregler som passar oavsett om du ska måla på obehandlat trä eller måla om.

Publicerad 28 maj, 2019

Övriga etiketter