Natursten Yta sprider glans på fyrstjärnigt hotell

Under våren blev det dags för nya inredningstag på fyrstjärniga Högbo Brukshotell i Sandviken. När nu över en tredjedel av hotellrummen ska renoveras får Natursten Yta sprida glans i de nya badrummen.

Provrummet för Högbo Brukshotells nya hotellrum står klart. Det tittas och tänks, vänds och vänds.Den nya inredningen för 40 av hotellets 109 rum ska spikas och Lena Björklund är igång med attse till detaljerna.

Hon är delägare till Colorama Gävle jämte kompanjonen Anneli Berg samt inredare på det egnaföretaget Inredning och Inspiration. Det är genom det sistnämnda som hon blev kontaktad av Högbo Brukshotell för att inreda hotellrummen i helt ny tappning.

När vi på I & I ritar åt kunder använder vi material och produkter från Colorama. Jag får vara med hela vägen genom det bästa av två världar, berättar Lena Björklund.

Till de nya Högbo-rummen har I & I satt en rustik känsla som Colorama får leverera med allt från färg och kakel till omkring 400 tapetrullar. I samma veva som hotellet lekte med tanken om en fondvägg i badrummet bar det av till mässa för inspiration. Det var där Lena Björklund först såg Natursten Yta, ett tunt skiffer av äkta sten.

Jag blev kär på en gång. Det är så himla fiffigt att det är så tunt och går att applicera på befintligt kakel. Vi valde gråskiffret som fondvägg till badrummen. Hotellchefen blev jätteimponerad av hur fint det blev.

Tekniken bakom Natursten Yta går att jämföra med hur en osthyvel hyvlar av en tunn skiva. I det här fallet blir det en tunn skiva natursten från ett stenblock, ungefär en halv till en millimeter tjock, som fästs på ett underlag av glasfiber och polyester. Skiffret är därför tåligare och betydligt mer lättanvänt än andra naturstensmaterial.

Skötseln av skiffret är bland de sista smådetaljerna som ska säkerställas innan inredningsplanen spikas. Därefter väntas Tomas Lindqvist, VD på Högbo Brukshotell, trycka på knappen och beställa in till alla 40 rum.

- När jag först såg [Natursten Yta] tyckte jag det såg lite taskigt ut, men det visade sig att jag tittade på fel sida, säger Tomas Lindqvist med ett skratt och fortsätter: Nu sitter det på plats på väggen i provrummets badrum och ser väldigt fint ut, så vi hoppas på succé när det väl går live.

Renoveringsarbetet på Högbo Brukshotell kommer att pågå kontinuerligt och väntas bli helt klart någon gång under årsskiftet 2017-2018.

Publicerad 20 jun, 2016