Nu är det inne att ha klinkers ute

Rustik terrakotta, medelhavsinspirerad marrakechmönstring eller rå betongkänsla – aldrig har valmöjligheterna varit större för dig som vill satsa på klinker utomhus.

Plattorna pryder sin plats i uterummet, skapar en vacker fond på terrassen eller ger ett personligt uttryck till balkongen.

– Titta efter den frostsäkra symbolen på förpackningen så vet du om plattorna du gillar tål att ligga ute året om. Och all granitkeramik är frostsäker så det finns stora möjligheter, säger Victoria Davidsson, marknadschef hos leverantören Golvabia.

Och plattorna blir allt lättare att lägga. Tre metoder dominerar:

  1. Klassikern: Utomhusklinker på gjuten platta. Läggs bäst av hantverkare.
  2. Uppstickaren: Nya, tjockare plattor (2 cm) kan du enkelt lägga på sand, liknande natursten.
  3. Nykomlingen: Plattor som läggs på små plastfötter. Du behöver inte gjuta eller skarva och lägger dem lätt själv. Lämpligt för speciellt balkonger.

Fördelar med det klassiska gjutna betonggolvet som underlag är bland annat att skräp inte fastnar eller att ogräs slår rot. Fogarna garanterar att inte löv eller grus fastnar i springorna och att golvet är helt underhållsfritt.

– Det är bara att skura av golvet på våren så är det lika snyggt igen. Ingen extra behandling behövs.

Platta på sand är relativt nytt i Sverige men en växande trend.

– När du lägger stora plattor, t ex 60 x 60 cm direkt på sand, får du ett helt nytt, riktigt snyggt utseende – och sparar dessutom pengar på att slippa gjuta. Därtill ytterst enkelt att lägga.

Länge har klinker i uterummen varit populärt men i takt med att vi flyttar ut vardagsrummet, följer klinkern med. Nästa steg är att sätta klinker på delar av fasaden, menar Victoria.

– Om du har en del av fasaden som är lite tråkig kan du lyfta den sidan med klinkerplattor. Eller skapa en fondvägg till uteplatsen. Det är snyggt och du får en underhållsfri fasad. Stäm bara av med din butik att plattan du väljer är frostsäker.

Publicerad 1 feb, 2016