Pashmina sätter färg på Nya Karolinska Solna

En helmatt färg som är slitstark, tvättbar och miljöcertifierad – finns det? Javisst, därför sätter Alcros Pashmina färg på Nya Karolinska Solna.

Målen med det enorma byggprojektet som går under arbetsnamnet Nya Karolinska Solna är skyhögt ställda. Byggnaden ska genomgående hålla högsta miljöklass – utan kompromisser.

Atmosfären inomhus ska dessutom förmedla en känsla av hemma och inte kännas institutionslik. Därför ville arkitekten hitta en vacker, helmatt färg att lyfta inredningen med. Men för att kunna hålla en skyhög hygienstandard skulle färgen också kunna tvättas av med starka rengöringsmedel.

– Vi fick frågan från arkitekten om vi hade en sådan färg, och det var med stolthet vi kunde svara ja.

En exklusiv väggfärg

Pashmina är unik med sin höga slitstyrka och tvättbarhet. Samtidigt har den en charm och ett liv i ytan, och det är det som gör den så vacker, säger Per Karneke, målerikonsult på Alcro. Pashmina är Alcros mest exklusiva väggfärg någonsin. Den helmatta ytan ger en harmonisk färgupplevelse, utan störande ljusreflexer. Och kombinationen av egenskaper hos Pashmina gör den unik på marknaden.

Vanligtvis är matta färger känsliga för uppglansning – när väggen torkas av blir ytan blankare. Därför har valet i utrymmen med stora rengöringsbehov ofta har fallit på färg med betydligt högre glansgrad. Det upplevs dock ofta som mindre varmt och inbjudande i inomhusmiljön.

65 fondväggar på Karolinska

– Det har tagit lång tid att utveckla receptet, det har faktiskt fått växa fram under många år. Det knepiga var att hitta rätt bindemedel, för redan där får färgen sin karaktär. Vi ville att den skulle vara fyllig i kulörerna, men även slitstark – och miljövänlig.

Teamet bakom lyckades – Pashmina är både vattenburen och Svanenmärkt. Den kan brytas i alla färgställningar, från romantisk puderrosa till fyllig svart. Den nya sjukhusanläggningen omfattar cirka 320 000 kvadratmeter golvyta – vilket motsvarar 24 Hötorgsskrapor.

– Pashmina bidrar med 65 olika kulörer på hela sjukhuset med färgstarka fondväggar i grönt, rött och lila som matchar golv och interiörer.

Publicerad 1 feb, 2016