Tapeternas FAQ:s

Coloramas handlare runtom i landet får ofta frågor om tapeter, och säkert även du. Här har vi samlat de vanligaste funderingarna och deras svar. Använd dem gärna när du ska svara till dina kunder.

Jonas Rundqvist 42 år, driver företaget JORU måleri AB i Varberg sedan många år och rutinen är ett stöd i knepiga lägen. Målning och tapetsering är företagets specialitet och privatkunderna är många. Han är en av alla de hantverkare som Colorama samarbetar med och rekommenderar kunderna att anlita. Vi lät honom svara på några av de vanligaste frågorna från kunder.

Vilka är dina största utmaningar?

– När jag kommer ut till kunden och ska bedöma underlaget och hur mycket förarbete vi ska lägga. Kunderna har ofta fullt med möbler och bokhyllor – men det är först när rummet är tomt som jag vet hur mycket det blir. Det kan innebära att jobbet kommer ta mer tid.

Hur löser du det?

– Jag får reservera mig lite innan och förklara att jag inte vet hur omfattande arbetet blir förrän rummet är tomt. Kunderna brukar lyssna på mig. Nästan alla kunder vill ju att det blir ett bra slutresultat och förstår att grundarbetet är viktigt. Ännu svårare blir balansgången med äldre hus. Man vet aldrig hur underlaget ser ut och vad som behöver göras. Är det stora renoveringar blir det ofta nytt gips över de gamla väggarna. Det måste man ju också förklara för kunderna. Det är viktigt att säga som det är från början och inte lova för mycket. Kunden litar på en seriös hantverkare.

Vilka produkter löser dina problem?

– Tapetgrunden Spärra från Alcro är riktigt bra. Skrapa bort tapeter där de släpper från väggen och grundmåla sedan med tapetgrunden – den låser fast underlaget. Då har du en jättebra yta att arbeta vidare med när du ska måla eller tapetsera.

 • Hur får man bort gamla tapeter?
  – Det här är en vanlig missuppfattning. Man tror att de gamla tapeterna behöver tas bort, men det är oftast inte så. Du kan faktiskt skapa dig mer problem om du börjar hacka i gamla väggar. Längst in i gamla hus sitter ofta en mjuk skiva som är ett sämre underlag än den gamla tapeten. Ta bara ner tapeter om du har jättemånga lager och den sitter väldigt dåligt på väggen. Annars – skrapa bara bort tapet där den släpper från väggen och grundmåla sedan med en tapetgrund som låser fast underlaget. Då har du en jättebra yta att arbeta vidare med.

 • Hur gör jag om jag verkligen måste ta bort tapeten då?
  – I väldigt svåra fall behöver hela tapeten tas ner. Men i så fall handlar det om att fukta tapeten med vatten eller speciella produkter under lång tid. Sedan kan du skrapa bort den med spackelspade. Men det är ett manuellt nötande som tar tid och se upp så att du inte får fukt på golvet.
 • Vad gör man med spaltbara tapeter?
  – Många moderna tapeter har en yta som du enkelt tar bort – det kallas att den är spaltbar. Tapeten är tillverkad så att ytan går att dra av. Ta bara en kniv och börja dra i ett hörn så lossnar den relativt enkelt.
 • Kan jag måla på gamla tapeter?
  – Det går bra och är jättepopulärt. Och det är ungefär som när du ska tapetsera; förvissa dig om att allt som är löst är borta och slipa ner skarvar – annars syns de igenom färgen. Tapetgrund är utmärkt även här. Den tränger in och ger en hård yta som du kan jobba vidare på, till exempel spackla.
 • Vad är en non woven-tapet?
  – Det är en papperskvalitet som funnits i cirka tio år och som inte påverkas av att den får lim på sig. En traditionell papperstapet ska ligga och svälla i 5–7 minuter innan du sätter upp den. Med non woven kan du rolla limmet direkt på väggen och sedan fästa tapeten. Den ska också sättas kant i kant medan traditionella papperstapeter kräver överlappning. Non woven har gjort att det blivit enklare för privatpersoner att tapetsera och kallas ofta easy up eller något liknande.
 • Vad är mönsterpassning?
  – Om du har ett återkommande mönster behöver du passa in våderna så motivet blir rätt. En blomma som går ut i kanten på ena våden måste ju fortsätta in på nästa våd så att blomman blir hel. Just mönsterpassning har blivit mycket lättare för privatpersoner med non woven eftersom du sätter tapeten direkt på väggen och genast ser när mönstret stämmer.
 • Hur många rullar behöver jag?
  – I rum med normal standardhöjd på cirka 2,40 eller 2,50 meter får du oftast ut fyra våder ur en rulle om det är utan mönsterpassning. I ett normalt sovrum brukar sex rullar räcka. Men med mönsterpassning kan du inte räkna med att du får ut mer än tre våder.
 • Vilket lim ska jag använda?
  – Du måste ha det lim som är anpassat efter papperskvaliteten så köp alltid lim till tapeten. Till exempel har non woven-tapeter ett kraftigt lim som kan ge blåsbildning om du använder det på en traditionell papperskvalitet.
 • Vad är förlimning?
  – Om det står ”starkt sugande underlag ska förlimmas” på tapetens instruktioner innebär det att du ska rolla lim på väggen och låta det torka in innan du limmar igen för att tapetsera. Spacklet suger annars gärna upp limmet och då kan tapeten lossna från väggen. Faktum är att förlimning är att rekommendera generellt. Fördelen är att ytan hålls fuktig längre och då blir det inte så stressigt att sätta upp tapeten. Det är ofta värt det även om du vill köra igång direkt.
 • Är det verkligen så viktigt att förbereda innan tapetsering?
  – Det här är den vanligaste frågan jag får. De flesta i tapetserartagen vill bara åka hem och panga upp de nya tapeterna. Men man måste göra förarbetet, ta bort ojämnheter och skarvar från överlappningar. Köper du en fin, exklusiv tapet är det ju inte så roligt att sedan se ojämnheterna i alla år. Det är värt en eftermiddag att fixa till väggen först!
Publicerad 5 sep, 2017

Övriga etiketter