Test: Rätt pensel för jobbet

Att ta tag i rätt pensel kan göra stor skillnad vad gäller både tid och möda i omfattande projekt som att måla om fasaden. När Testfakta arrangerar ett penseltest hamnar Coloramas penselutbud i topp.

I testet målades fasadytor på två kvadratmeter om med olika fasadpenslar för att testa både färgupptagning och färgspridning – faktorer som gör stor skillnad för den tid och det arbete som uppgiften tar.

Bäst i test blev Mäster Ergo, som satte sig absolut högst vad gäller målningseffektivitet samt kvalitet och hållbarhet, tätt följt av Colorama Blond Mix som sätter sig högt i kategorin ergonomi och hanterbarhet. Vi på Colorama är väldigt stolta över att ha båda penslar, samt fjärdeplatsen Anza Elite, i vårt penselutbud.

Totalt sju fasadpenslar jämfördes i testet, som bland annat analyserade kvalitet och bekvämlighetsamt mätte hur långa penseldrag det gick att måla med bra täckning. De längsta penseldragen mätte omkring 70 centimeter. Minst 20 centimeter längre än de sämsta i testet.

För att täcka hela färgytan krävde testets sämsta pensel 16 dopp i färgburken, medan det räckte med knappt tio dopp för testets bästa. Enligt en av testingenjörerna vid Interteks laboratorium i England, där testet utfördes, beror skillnaderna framför allt på penselborsten:

– De sämre penslarna har överlag färre strån och stora luckor med luft i mitten. De bättre penslarna har tätare borst som är sammansatt i flera sektioner, berättar testingenjör Phil Rhodes.

Läs mer om testet och kolla in den kompletta resultatlistan här.

Publicerad 25 aug, 2016

Övriga etiketter