Tipsen för ett vattentätt badrum

Tätskiktet är den viktigaste delen av ett badrum. Bostiks tätskiktsexpert Peter Fäldt förklarar varför och ger dig tipsen för att undvika fuktskador. Fuktskador kan bli väldigt kostsamt. En punkt är viktigare än andra om man ska få till ett säkert och vattentätt badrum – tätskikten.

– Har du dåliga tätskikt ser du inte läckorna förrän det är försent. Efter många års fuktläckage kan du tvingas byta väggar, reglar, golv. Mögel har också ganska allvarliga hälsoeffekter, säger Peter Fäldt.

Det viktigaste tipset är därför: använd bara godkända tätskikt.

Alla godkända tätskikt måste vara testade enligt ETAG 022, en europeisk testnorm. Förkortningen står för European Technical Approval Guidelines. Alla de godkända tätskikten står listade på Byggkeramikrådets hemsida (www.bkr.se).

De godkända tätskikten har testats på laboratorier och alla godkända tätskikt måste ha en täthet som omfattar ett ånggenomgångsmotstånd på en miljon sekunder per meter.

Det är även av yttersta vikt att man följer leverantörens monteringsanvisning, fortsätter Peter Fäldt.

– Det är tvingande och helt nödvändigt att man gör det. Följer du inte den gäller inte försäkringsskyddet, säger han. Av samma anledning gäller det också att inte blanda komponenter från olika tillverkare.

Tipsen för ett vattentätt badrum i kortform:

  1. Använd bara godkända tätskikt
  2. Följ leverantörens monteringsanvisning
  3. Blanda inte komponenter från olika tillverkare
Publicerad 24 okt, 2016