Träterrassens nya konkurrent

Den superstarka och tåliga granitkeramiken revolutionerar svenska uteplatser. Trä och cement får allt oftare stryka på foten för stora, stilrena klinkerplattor.

Det är snyggt, lättskött – och har blivit väsentligt mycket billigare, säger Louise Lindkvist, inredningsexpert på Colorama i Hjo. De extra tjocka, tåliga granitkeramikplattorna har revolutionerat de svenska utemiljöerna. Trenden för att använda klinker utomhus växer rejält, och kanske inte bara för de praktiska egenskaperna. Klinkerplattorna skapar också nya möjligheter att väva ihop inne- och utemiljöerna i ett sammanhängande flöde.

– Ofta lägger man klinker i köket som fortsätter ut på terrassen. Terrassen blir det nya köket på sommaren, en oas att samlas i. Och det blir ännu snyggare om man får det enhetligt med samma köksgolv som följer med ut på terrassen, säger Louise.

Plattorna kan läggas utan fog, ger ett exklusivt intryck och är samtidigt enkla att hålla rena. – Klinker ute är väldigt lättskött. Det är bara att spola av när det ska rengöras och det finns inga fogar som kan bli missfärgade. Dessutom är det slitstarkt och tål växlingarna mellan värme och kyla.

Just kylan vintertid är extra viktigt att tänka på när man väljer klinker för utemiljöer, påpekar hon. – Kontrollera alltid att plattorna är frostsäkra. Om en platta inte tål temperaturförändringarna i vårt svenska klimat kan den spricka. En annan sak att tänka på är att vara noggrann med att göra underlaget helt slätt. De stora plattorna kräver ett extremt jämnt underlag, medan mindre plattor inte är lika känsliga för ojämnheter.

I takt med ökad efterfrågan har utbudet följt efter – liksom priserna. – Bland annat har Colorama en egen serie klinker – Klinteham – som är en suverän platta till ett jättebra pris. Men det har också kommit många fantastiska plattor från våra andra leverantörer.

Och uteklinkersens tid har bara börjat. Användningsområdena är upp till var och ens fantasi och vi lär få se klinkerklädda uteplatser, utekök, poolområden matchade med restbitar från plattläggningen här och var, spår Louise: – De här plattorna har egentligen inga begränsningar.

Publicerad 27 jun, 2017

Övriga etiketter